9 maart
om 16:00 uur
Concert Bert Hadders
Bert Hadders (2e Exloermond, 1962) maakte meer dan honderd Groningstalige liedjes en bracht hij meerdere Cd’s uit.
Hadders scoorde een aantal noordelijke hits waaronder Beloofde Laand, Der Zit Gain Schot In Mie en Poolse Bruid.
Daarnaast maakte hij muziek voor theatervoorstellingen als ‘Iemandsland’, ‘De Kronieken van Kapitein Kolk’, ‘De Grup’ en ‘Roegzand’ en schreef hij voor het VKSO vier nummers voor de voorstelling ‘Streekgenoten’.
Onlangs kreeg hij de K. ter Laan-prijs toegekend voor zijn verdiensten voor de Groninger taal.
Hoewel Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor het leven in ‘Stad’ bouwde hij middels de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkolonies.
In de uit ‘arbeidersrode’ bakstenen opgetrokken woningen langs dat kaarsrechte kanaal wonen de dominee die om regen bidt, de kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won, de boer die niet mee mocht doen aan BZV, een bijstandsmoeder met lege koelkast en kapotte Lada en de politicus met het revolutionaire werkgelegenheidsplan. (“ruimtevaart achter de dijk”).
Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatst ter dood veroordeelde misdadiger van Groningen naast Eltjo Siemens, slachtoffer van politiegeweld tijdens de landbouwstakingstaking van 1929.
Hadders bezingt deze mensen met empathie, humor en aandacht voor detail.
Video en songs Bert Hadders
Elvis, Keuning Van De Bunermond
Videoclip van het nummer 'Elvis, Keuning Van De Bunermond'. Afkomstig van de cd 'Over De Badde' van Bert Hadders en de Nozems. De clip is gemaakt door Boris Stokman en bevat drankmisbruik, godslasterlijke taal en noakte wieven!
Kokeleko
En Riek from the album Kokeleko by Bert Hadders & Joost Dijkema. Platex Records 2019001
Bert Hadders, Vocals
Joost Dijkema, acoustic and electric guitar
Iemandsland
Liedje voor de voorstelling Iemandsland (www.iemandsland.com) die in mei en juni 2015 gespeeld wordt in Nieuw Buinen.
Live in het radio Noordprogramma De Centrale.
Bert Hadders is in 1962 in Tweede Exloërmond geboren, maar woont al heel wat jaren in de stad Groningen. Bert is een veelzijdige artiest. Zijn streektaalnummers vertolkte hij tot voor kort samen met zijn begeleidingsband De Nozems.
Hadders scoorde een aantal noordelijke hits waaronder Beloofde Laand, Der Zit Gain Schot In Mie en Poolse Bruid.
In 2009 startte Bert Hadders met dichter/schrijver Herman Sandman en gitarist Wyno Bruinsma het programma Gezing & Geplaas.
Samen met de Nozems heeft Bert Hadders ook bijdragen geleverd aan de derde cd van de Drentse Muziekmaatschappij (SDMM 3).
In 2011 logeerde Bert in een verlaten school in Eerste Exloërmond en schreef hij tien liedjes die geönspireerd waren op zijn verleden in de Drentse veenkoloniën.
Op een rommelmarkt liep Bert tegen een verzameling opnames aan van antropoloog drs. Gradus J. Bosklopper van lokale artiesten uit het Drents-Groningse gebied. Deze al dan niet bestaande opnames vormden de basis van de cd De Bosklopper tapes die in 2014 uitkwam.
Van 15 mei tot 7 juni 2015 is in de schuur van het akkerbouwbedrijf van de familie Schipper-Elberse in Nieuw-Bunen Iemandsland opgevoerd. Deze muzikale theatervoorstelling was een combinatie van satire, drama, realisme en bizarre fantasie. Iemandsland was geïnspireerd op de streektaalliedjes van Bert Hadders en de Nozems en werd gespeeld door noordelijke acteurs. Daarna maakte hij muziek voor theatervoorstellingen als De Kronieken van Kapitein Kolk, De Grup en Roegzand en schreef hij voor het Veenkoloniaal Symfonie Orkest vier nummers voor de voorstelling Streekgenoten.
Bert Hadders presenteerde in 2015 zijn eerste Songbouk.
Begin 2019 verscheen de cd Kokeleko van het duo Bert Hadders en Joost Dijkema. De plaat werd uitstekend ontvangen en een tour langs de Noordelijke theaters volgde.
In 2019 kreeg Bert Hadders ook de prestigieuze K. ter Laanprijs voor zijn verdiensten voor de Groningse taal.
Discografie:
- Over de badde (2010)
- De Coöperoazie (2012)
- De Bosklopper tapes (2014)
- Tjeu (2018)
- Kokeleko (2019)
Zie ook: www.berthadders.nl